Selecteer een pagina

 

Voeding wordt in de Ayurveda als medicijn gezien!

Ayurveda is in staat om heel nauwkeurig te kijken wat op dit moment goede voeding is voor jou als persoon.  Als jij eet wat passend is voor jou op dit moment geeft het je de energie die je nodig hebt en helpt het mee om weer in balans te komen. Hierbij houden we rekening met wat er in oorsprong bij jou past en wat er op dit moment aan klachten zijn.

Ayurveda geeft hele duidelijke voedingsrichtlijnen die jouw balans weer kunnen herstellen. Naast adviezen over de voedingsmiddelen die passend zijn wordt er veel gebruik gemaakt van keukenkruiden die een zeer positief effect op jouw gezondheid kunnen hebben.

Vata: Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van slapeloosheid en concentratieproblemen dan is het van belang dat je geen rauwe producten gaat nemen en warme maaltijden.

Pitta: Ben je geïrriteerd en heb je opvliegers dan is het van belang dat je gaat verkoelen. Dit betekent alle scherpe producten en bijvoorbeeld citrusvruchten vermijden.

Kapha: Heb je een pijnlijk en stijf lichaam en last van gewichtstoename dan zal het advies voor jou zijn om 3 warme maaltijden per dag en scherp te gaan eten.

Dit zijn zo enkele voorbeelden van adviezen die je kunt krijgen. Wil je voeding in gaan zetten om je balans te herstellen dan wordt er een persoonlijk voedingsplan voor jou opgesteld waarin je uitgebreide adviezen krijgt die passend zijn voor jou op dit moment. Je kunt ook niet spreken van een dieet omdat dit vaak een wat negatieve bijklank heeft. Omdat je gaat eten wat klopt met wat jij nu nodig hebt voelen deze veranderingen als heel prettig aan. Na enkele dagen kun je al gaan ervaren wat voor effect deze veranderingen kunnen hebben op jouw lichaam.

Soms wordt er gedacht dat wanneer je Ayurvedisch gaat eten dat je ineens heel andere producten moet gaan gebruiken. Dit is niet zo. Alle voedingsmiddelen een kruiden die geadviseerd worden zijn te verkrijgen in de supermarkt of toko.

Ayurveda werkt ook veel met kruidensupplementen om je lichaam te ondersteunen. Wanneer blijkt dat jou vertering bijvoorbeeld niet goed verloopt dan wordt dit ondersteunt door kruidensupplementen, zodat jouw lichaam in staat is om alle voeding die je neemt ook optimaal te kunnen verteren.
Dit is de basis van elke herstel.

De spijsvertering is een warmte proces. Om je spijsvertering optimaal te kunnen laten werken kun je het beste warme voeding en dranken nemen. Ik ben heel benieuwd wat jij gaat ervaren wanneer je de komende periode zoveel mogelijk warm gaat eten.

Succes!